Filtrowanie wody przed wprowadzeniem jej do wnętrza zabudowy ekspresu jest podstawą w produkcji nowoczesnej kawy najwyższej jakości. Bez tego po prostu nie da się otrzymać perfekcyjnej małej czarnej. Nieprzefiltrowana woda ma tendencję nie tylko do nieprzyjemnego zapachu i smaku, ale również może uszkadzać ekspres do wewnątrz. Filtr do ekspresu Krups EA8160 jest rozwiązaniem wszystkich tych problemów!
Filtr do ekspresu Krups EA8160 – i kamień nie ma szans!
Filtr do ekspresu Krups EA8160 chroni ekspres przed działaniem uporczywego kamienia, który jest prawdziwą zmorą artykułów gospodarstwa domowego korzystających z kranowej wody. Tak jest w przypadku ekspresu, do którego bardzo często nalewa się kranową wodę – przecież końcu ekspres i tak ją podgrzewa…
Niestety w przypadku podgrzewania twardej wody tendencja do wytrącania się osadu w formie soli magnezowych czy wapniowych jest bardzo duża. Znajdują się one w kranowej wodzie, która w przypadku polskich wodociągów jest bardzo twarda. Znaczy to, że zawiera spore stężenie tych soli, a więc ryzyko wytrącania się dużej ilości kamienia jest również bardzo duże. Osadza się on na takich częściach jak grzałki, które mają późniejszy problem z efektywnym podgrzewaniem wody. W takim przypadku jakość kawy spada, a i pobór energii elektrycznej jest o wiele większy. Filtr do ekspresu do kawy Krups 8160, a dokładnie żywica jonowymienna znajdująca się w jego wnętrzu zmniejsza twardość wody przez co może być z powodzeniem wykorzystywana do produkcji kawy minimalizując ryzyko strącania się w postaci osadu.
Węgiel aktywny – kolejny, ważny składnik filtrów do ekspresu
Filtr do ekspresu Krups EA8160 posiada również węgiel aktywny, które jest kolejnym bohaterem oczyszczania wody. Posiada on mikrogranulki pochłaniające negatywne składniki pogarszające smak i zapach kawy. Chodzi tutaj między innymi o chlor, pestycydy czy nawet metale ciężkie, które można znaleźć w kranowej wodzie wodociągowej.